Didžiausia skėtinė žvynabudė

Lietuvos rekordas: Didžiausia skėtinė žvynabudė (Macrolepiota procera) – 39 cm kepurėlės skersmens, 805 g masės – ją rado Linas Meilus netoli Molėtų. Rekordas registruotas 2023 m. lapkričio 16 d., švenčiant Rekordų dieną Lietuvoje.
 
Save labiau užkietėjusiu medžiotoju, nei grybautoju vadinantis vyras juokauja, kad miške nėkart grybaudamas nėra pasiklydęs, nes … juk yra medžiotojas. „Miške gerai orientuojuosi, medžioju nuo 1995 m. metų, priklausau medžiotojų būreliui. Esu sumedžiojęs briedį, kelis elnius ir t.t. Nesu grybautojas fanatikas, nors ir gyvenu beveik miške – prie Pabradės. Na, bet valgomus grybus nuo musmirių atpažįstu“, – juokiasi Linas. Jis dirba mikroautobuso vairuotoju, išvežioja krovinius. Tądien lankėsi Molėtuose. Tad, belaukdamas kol iškraus jo krovinį, nuėjo pasižvalgyti į šalia esantį miškelį – nedidelį, vos už 5 metrų nuo gyvenamųjų namų, už elektros pastotės. „Žiūriu… ogi mažas plotelis nusėtas kepurėmis…Žvynabudės! Labai gerai pažįstu jas. Prisirinkau keliolika – pilną krepšį. Viena ,,skrybėlė“ pasirodė itin didelė, tikra mutantė. Tai, pagalvojau, kad gali būti koks nors rekordas“,- pasakoja Linas.
Nieko nelaukęs, grybą išmatavo ir nukūrė į artimiausią piceriją pasverti. Beveik visi picerijos darbuotojai sugužėjo! Fotografavosi, juokais siūlė grybą į picą sudėti. Bet Linas saugiai rekordinę „kepurę“ parvežė namo ir pagamino šeimai karališką vakarienę: „Na, tikrai buvo soti vakarienė su žmona. Vos ne persivalgėm. Nesukirmijusi pasitaikė kepurė. Receptas paprastas – šiek tiek įdėjom druskos, supjaustėm juostelėmis ir ant sviesto apkepėme keptuvėje. Skonis – geras. Kaip karbonado. Na, netgi skaniau, nei kepti baravykai“.
Nuotraukose – Linas Meilus ir rekordinė žvynabudė.
 
Rekordą registravo ,,Rekordų akademija”, Lietuvos rekordų registravimo agentūra. 
Didžiausia skėtinė žvynabudė.
Rekordų akademija: Didžiausia skėtinė žvynabudė.
Lietuvos rekordas: skėtinė žvynabudė
Facebook
LinkedIn
Pinterest
El.paštas