Pirmasis fortepijono koncertas katei

Pirmasis fortepijono koncertas katei ir kameriniam orkestrui – keturių minučių trukmės kūrinys („Catcerto“), pirmą kartą atliktas Klaipėdos koncertų salėje 2009 m. birželio 5 d., edukacinio projekto „Žaismingos muzikos orkestras“ metu. Jį sukūrė kompozitorius, dirigentas Mindaugas Piečaitis.

„Catcerto“ (italų klb. žodis – “concerto” – liet. “koncertas”, pirmoji žodžio dalis kūrinio autoriaus buvo pakeista į „Cat“ – angl. “katė”) metu nuotolinio vaizdo įraše katė Nora iš Cherry Hill (Naujasis Džersis, JAV) letenomis brazdina pianino klavišus, o jai akomponuoja aštuoniolika Klaipėdos kamerinio orkestro narių.

“Nuspėti „katinišką“ logiką ir sugroti viską kartu, akompanuoti Norai, yra labai sunku – tai tas pats, kas groti su solistu, kuris visiškai ignoruoja dirigentą“. (Mindaugas Piečaitis)

Fortepijono katės istorija

Katė Nora pavadinta tapytojos Leonoros Carrington vardu. Ji yra gimusi 2004 m. rugsėjo 10 dieną ir niekad nebuvo specialiai dresuota groti pianinu. Šeimininkai – pianino mokytoja Betsy Alexander ir jos vyras fotografas Burnellas Yow – gyvūną paėmė iš prieglaudos, o talentą atrado visai netikėtai, kai vieną kartą, būnant vakare namuose, išgirdo kažką grojant ir, nusileidę iš savo kambario, pamatė katę tupint prie fortepijono klaviatūros… Tada jie įkėlė į „YouToube“ keletą „gyvų pasirodymų“ ir prasidėjo pasaulinė Noros šlovė… Nora dabar turi agentą, nuosavą fotografą, tinklalapį, tinklaraštį, „Facebook“ ir „Twitter“ paskyras, daug atvirukų ir marškinėlių su savo atvaizdu, apie ją parašytos dvi knygos, “jaunos atlikėjos” įrašai išleisti ir plokštelėje. 2009 metais Nora kasmetiniuose ASPCA humaniškuosiuose apdovanojimuose buvo paskelbta „Metų katinu“.

„Katiniška logika“ arba dirigento ignoravimas

„Catcerto“ idėja lietuvių kompozitoriui kilo visiškai atsitiktinai – Mindaugas Piečaitis iš vienos savo draugės gavo nuorodą į „Youtube“ klipą su kate: „Buvau apstulbintas. Klausiausi iš naujo ir iš naujo. Jau kitą dieną internetu susisiekiau su Noros šeimininkais Filadelfijoje ir pasiūliau sukurti kūrinį jų solistei ir orkestrui Klaipėdos koncertų salės rengiamame koncerte vaikams. Per kelias dienas jie parengė video medžiagą ir prasidėjo kūrybinis procesas. Visas Noros improvizacijas užrašiau gaidomis, su šypsena prisimindamas M.K. Čiurlionio menų gimnazijos laikus, kai rašydavome muzikinius diktantus. Niekada negalėjau net pagalvoti, kad mano mokytoja kada nors gyvenime bus ir katė. Beje, kažkada aš pats turėjau katę, vardu Toska. Jos “gimtinė” – Lietuvos operos ir baleto teatras. Tąkart repetavau su orkestru G.Verdi “La Traviata” ir per pertrauką ilgiau užtrukau prie dirigento pulto. Mano didžiai nuostabai, orkestro duobėje pasirodė kačiukas. Parsinešiau jį į dirigentų kambarį ir paprašiau kolegų, kad pasaugotų. Taip Toska atsirado mūsų namuose. Nora labai panaši į Toską. Todėl turiu prisipažinti – rašydamas “Catcerto”, ne kartą lankiau ją mintimis…

Nors pradžioje kompozitoriaus darbą norėjau perduoti kitiems, kuo labiau įsitraukiau į patį vaizdo medžiagos tvarkymo procesą, tuo labiau norėjosi pabaigti pačiam. Atlikti šį kūrinį nėra lengva, nors galbūt orkestro muzikantai mano kitaip. Atsivertus gaidas, išties atrodo, kad groti praktiškai nėra ką, tačiau nuspėti „katinišką“ logiką ir sugroti viską kartu, akompanuoti Norai yra labai sunku – tai tas pats, kas groti su solistu, kuris visiškai ignoruoja dirigentą“.

8 mln. peržiūrų

Reportažas apie lietuvio kompozitoriaus Mindaugo Piečaičio sukurtą “Catcerto” katei ir orkestrui pirmą kartą pasirodė per LTV. Po to susidomėjo ir užsienio žiniasklaida. Istorija apie neįprastą talentą turinčią katę netgi nustelbė svarbiausias politikos naujienas – M. Piečaičio kūrinys su Nora 2009 m. vasaros pradžioje domino britus labiau, nei rinkimai į Europos Parlamentą. Britų visuomeninio transliuotojo BBC svetainėje istorija apie katę taip pat vis įsiverždavo tarp skaitomiausių… Per 2 mėnesius nuo „Catcerto“ pasirodymo „Youtube“ platformoje dienos (2009 m. liepos 8 d.) kūrinys surinko apie milijoną peržiūrų (iš viso šiuo metu “CATcerto ORIGINAL PERFORMANCE Mindaugas Piecaitis, Nora, the Piano Cat”, 8 Jul 2009 „Youtube“ turi beveik 8 milijono peržiūrų).

Šis lietuvio kompozitoriaus kūrinys „Catcerto“ iki šiol „gyvai“ pasaulio salėse buvo sugrotas daugiau nei 25 kartus (aišku, pagrindinis „solistas“ – katė Nora savo „partiją“ atlieka per nuotolinį vaizdo įrašą…) Lietuvoje paskutinį kartą „Catcerto“ buvo atliktas 2019 m. Klaipėdos koncertų salėje minint 10-ąjį projekto „Žaismingos muzikos orkestras“ jubiliejų – jubiliejiniame koncerte dalyvavo ir pat kūrinio „Catcerto“ autorius, kompozitorius, dirigentas Mindaugas Piečaitis, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Vokietijoje.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
El.paštas