Didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė

Didžiausią – 10,14 m lanko skersmens, 156 kg masės – sapnų gaudyklę Dubingiuose (Molėtų raj.) 2018 m. liepos 21 d. iš eglės medienos lanko, 1250 m ilgio pintos sintetinės virvės, 700 medienos dalių, 319 karoliukų ir 5 plunksnų sukonstravo menininkas Vladimiras Paraninas iš Vilniaus.

Didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė saugo mūsų sapnus

Anot Amerikos indėnų legendos, gražius ir spalvotus sapnus pritraukia, o košmarus ,,sugaudo” sapnų gaudyklė – medinis lanko formos “voratinklis”, papuoštas plunksnomis ir karoliukais. Vilnietis menininkas Vladimiras Paraninas per 2 mėnesius  “numezgė” didžiausią pasaulyje sapnų gaudyklę, patekusią į Lietuvos ir Gineso rekordų knygas. Rekordinis “voratinklis” kabo Asvejos regioniniame parke, Dubingiuose.

Apie sapnų gaudyklės kūrėją

Vladimiras yra išbandęs įvairiausių darbų – filmavo filmukus, “silikonino”, dažė aukštus pastatus (“pirmąkart nusileidęs nuo 13-os metrų aukščio namo stogo, supratau, kad tai nėra labai romantiškas darbas“). Netgi metus dirbo aukle privačiame vaikų darželyje: “Draugai pasiūlė, tuo metu darbo neturėjau, tai nusprendžiau pabandyti. Buvo įdomu ir sunku – vaikai, aišku, suteikia daug geros energijos, bet taip pat ir „ištraukia.“

Bet labiausiai Vladimiras išgarsėjo pradėjęs gaminti sapnų gaudykles – iš viso jų sukūrė per 700! ,,Į mane ne kartą kreipėsi mamytės. Sako, va, kūdikis neramiai miega, gal galėtumėte padaryti sapnų gaudyklę. Po kiek laiko jos man skambina, sako, kad tikrai labai padėjo, dabar kūdikis ramiai miega. Čia matyt, daug kas priklauso nuo nusiteikimo, požiūrio, tikėjimo..”

Sukurti didžiausią pasaulyje sapnų gaudyklę prireikė daug kantrybės.. “Kelis kartus perdarinėjau. Su 300 metrų virve laksčiau kaip voras milžinškame rate – lanke iš vieno galo į kitą. Suvynioji, nukerpi… Vėl. Iš naujo. Sunaudojau 1250 m. ilgio virvę, kuri svėrė apie 65 kg. Sudėtingos ir gamtos sąlygos – lietus, kaitra ir pan. Kai kurie žmonės prašėsi man padėti, bet nesutikau. Norėjau vienas. Tai buvo kaip tam tikra mano kasdienė 10 val. meditacija, pasinėrimas… Užtat miegodavau labai ramiai – sapnuodavau gražius sapnus (juokiasi). Beje, pernai sau pasidariau dvi nedideles sapnų gaudykles – vieną pasikabinau automobilyje, o kitą miegamajame virš lovos. Mano sapnai? Pasitaiko visokių – na, ir tokių su nuotykiais. Bet daugiausiai – geri sapnai“.

Vladimiras pastebėjo, kad į jo numegztą didžiausią ,,voratinklį” žmonės reaguoja labai džiaugsmingai: “Jų akys švyti. Stebisi. Apžiūrinėja. Klausinėja. Gal vieniems tai tik Lietuvos ir Gineso rekordas. Kitiems – stebuklas, po kuriuo galima atsistoti, atiduoti savo piktas mintis, sunkius sapnus, ir išvažiuoti lengvesne širdimi.“.

Gražių, spalvotų sapnų Jums linki ,,Rekordų akademija“ – erdvė svajoti ir siekti…

https://www.youtube.com/watch?v=88N1Kdhjn3U

Facebook
LinkedIn
Pinterest
El.paštas